Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι!!!

Εδώ και καιρό ωρίμαζε μέσα μου η ιδέα της δημιουργίας ενός ιστολογίου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και διανοημάτων. Το συγκεκριμένο ιστολόγιο απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριές μου (και όχι μόνο), με την προσδοκία να λειτουργήσει ενισχυτικά στο διάβασμά τους, αλλά και να εγκαινιάσει έναν περισσότερο διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ μας. Απευθύνεται, όμως, και σε όλους εκείνους που επωμίζονται την παιδαγωγική ευθύνη για τη διδακτική προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία
......"Ελληνες ποιητές"
Ελάχιστοι μας διαβάζουν

ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας

μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι

σ' αυτή τη μακρινή γωνιά

όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά.

Κώστας Μόντης
Powered By Blogger

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αδίδακτο Γ Λυκείου ΠΛ Πολ 346e–348b

[ Συζητώντας για τη δικαιοσύνης και την αδικία, μετά τον Πολέμαρχο τον λόγο πήρε ο σοφιστής Θρασύμαχος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυροτέρου. Επέμεινε ότι ο δίκαιος βγαίνει πάντοτε χαμένος και θεώρησε αφελή τον Σωκράτη που πίστευε ότι οι άρχοντες κυβερνούν για χάρη των υπηκόων τους και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ο Σωκράτης, που δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του, αναφέρθηκε στις " τέχνες " και υποστήριξε ότι η καθεμιά από αυτές προσφέρει στους ανθρώπους διαφορετικά οφέλη, που είναι εντελώς ανεξάρτητα και διάφορα ως προς τη φύση τους από τις ωφέλειες που απολαμβάνουν όσοι τις ασκούν, δηλαδή τα χρήματα της αμοιβής τους.]
  

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014



ΕΓΓΡΑΦΕΣ 25 ΑΥΓ. - 31 ΑΥΓ. ( ΠΡΩΙ 10:00 - 14:00 KAI ΑΠΟΓΕΥΜΑ 18:00 - 22:00)


ΕΝΑΡΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ 1/9/2014

ΕΝΑΡΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 8/9/2014


Φροντιστήρια ΑΛΦΑ ~ Η διάδραση στην εκπαίδευση !!!
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Παπαδημητρίου Σωτήρης  Σταυρακούδης Στράτος





Η πολυετής εμπειρία μας στο χώρο της φροντιστηριακής  εκπαίδευσης αποτελεί εγγύηση για την επιτυχημένη πορεία των μαθητών και μαθητριών.Η γνώση και η πείρα μας συνδυάζονται αποτελεσματικά με τη διαδραστική μάθηση. Το φιλολογικό τμήμα του φροντιστηρίου εξοπλίζεται με τον τελευταίας τεχνολογίας διαδραστικό πίνακα της εταιρίας Smartboard, καθιστώντας τη μάθηση μια ευχάριστη και ελκυστική διαδικασία. Ένας διαδραστικός πίνακας συνδυάζει την απλότητα και τη λειτουργικότητα ενός συμβατικού πίνακα με τις δυνατότητες ενός υπολογιστή .


Καλή χρονιά σε όλους !!!!!!!!

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ Β” ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

rhtorika-keimena-exof-212x300
 Το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας της Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου το οποίο για το σχολικό έτος 2014-15 διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ



ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΑ   ΒΙΒΛΙΑ
1. Μαντάμ Μποβαρύ - Γκυστάβ Φλωμπέρ 
Γράφτηκε το 1857 από τον αριστοτέχνη του γαλλικού ρεαλισμού, Φλωμπέρ. Η νέα, όμορφη και ευφάνταστη Έμμα Μποβαρύ πλήττει στο γάμο της και ασφυκτιά στο μικροαστικό περιβάλλον της επαρχίας. Βρίσκει καταφύγιο στη ρομαντική λογοτεχνία, τις πολυτέλειες και τις αδιέξοδες ρομαντικές περιπέτειες.
2. Το υπόγειο - Φιοντόρ Ντοστογιέφκσκι
Μυθιστόρημα - σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία αλλά και στη βιβλιογραφία του Ντοστογιέφσκι, όχι μόνο για τον τρόπο αφήγησης, αλλά κυρίως, για τα κεφαλαιώδη πανανθρώπινα ζητήματα που θίγονται στις σελίδες του. Θέματα, στα οποία ο συγγραφέας θα επιστρέψει στα επόμενα έργα του, που θα τον καθιερώσουν πλέον ως έναν από τους κορυφαίους λογοτέχνες όλων των εποχών.
3. Οι Δουβλινέζοι - Τζέιμς Τζόυς
Ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ένας απλός Δουβλινέζος, ξυπνάει το πρωί και φεύγει, όπως κάθε μέρα, για τη δουλειά του. Οι δραστηριότητές του όμως δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει σπίτι του, μέχρι το επόμενο πρωί. Η δράση του μυθιστορήματος είναι ελάχιστη, η τεχνική του "εσωτερικού μονολόγου" όμως που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας,  σκιαγραφεί με λεπτομέρεια το φάσμα των σχέσεων του ήρωα.
4. H Πτώση - Αλμπέρ Καμύ
Ένα από τα κορυφαία έργα του Καμύ. Κείμενο λιτό αλλά πλούσιο σε νόημα και εκφραστικά μέσα, που μεταφέρει με επιτυχία στον αναγνώστη την αγωνία και τη φρίκη που βιώνει ο πρωταγωνιστής.
5. Ανιαρή ζωή - Άντον Τσέχωφ
Είναι σίγουρα η καλύτερη εισαγωγή στα έργα του Τσέχοφ, αφού εδώ θα βρεις όλες τις θεατρικές και αφηγηματικές τεχνικές του μεγάλου δραματουργού. Ο Νικολάι Στεπάνοβιτς, επιτυχημένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο, έχει πλήρως αποτυχημένη οικογενειακή και προσωπική ζωή. Η αδιαφορία για την αληθινή ζωή, η απουσία νοήματος στην καθημερινότητά του τον οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Λίγο πριν πεθάνει συλλογίζεται από την αρχή το νόημα της ζωής. Το νόημα που υπήρχε ανέκαθεν δίπλα του, αλλά ουδέποτε συνειδητοποίησε τη ζωογόνο δύναμή του.
6. Η φόνισσα - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, που έχει μεταφραστεί μάλιστα σε πολλές άλλες γλώσσες. Πρωταγωνίστρια η Φραγκογιαννού, η "Φόνισσα", κατ' άλλους κοινή εγκληματίας, κατ' άλλους τραγική φιγούρα, θύμα των κοινωνικών στερεοτύπων και κατ' άλλους διεστραμμένος νους, σκοτώνει τα κορίτσια "για να τα απαλλάξει από τα βάσανά τους".
7. Ο ζητιάνος - Ανδρέας Καρκαβίτσας
Η ανατομία της ψυχής ενός γέρου ζητιάνου που φτάνει περιπλανώμενος σε ένα φτωχό χωριό της Θεσσαλίας, έχοντας μαζί του ένα μισοπαράλυτο παιδί, το  οποίο επιδεικνύει για να "κερδίσει" την ελεημοσύνη των χωρικών. Ο ζητιάνος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αφέλεια των γυναικών του χωριού, που πιστεύουν στα ξόρκια και τα μαγικά βότανα. Όμως, κάποια στιγμή έρχεται σε σύγκρουση με τον ισχυρό άνδρα του χωριού, με φόντο τη ζοφερή εικόνα της ζωής των κολίγων στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, που μόλις έχουν απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό.
8. Η κουζίνα - Εμίλ Ζολά
Ένα απολαυστικό ψυχογράφημα της υποκριτικής αστικής κοινωνίας, με κεντρικά θέματα τη μοιχεία στην αστική τάξη, την αηδιαστική υποκρισία και την απύθμενη ανοησία των αξιοσέβαστων αστών. Ο Ζολά διεισδύει από τα κοσμικά σαλόνια των "ευγενών" αστών στον ανήθικο και συγκαλυμμένο υπόνομο της Κουζίνας τους.
9. Χρυσός Σκαραβαίος - Έντγκαρ Άλαν Πόε
Μια σύντομη ιστορία που καθιέρωσε τον Πόε στην αμερικανική λογοτεχνία. Οι αναλυτές του ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια κρυπτογραφημένη διαδικασία αυτοανάλυσης, που, όσο προχωρά το διήγημα, τόσο περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται.
11. Άννα Καρένινα - Λέων Τολστόι
Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα: ένας εμβριθής και σύνθετος στοχασμός γύρω από την απιστία και τον έρωτα, με φόντο την αυτοκρατορική Ρωσία. Έχει θεωρηθεί η πνευματική αυτοβιογραφία του Τολστόι γεγονός που του προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
12. Η ζωή εν τάφω - Στράτης Μυριβήλης
Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα (το πρώτο του Στράτη Μυριβήλη) με τη μορφή ημερολογίου, επικό, ρεαλιστικό, αλλά και λυρικό, που άρχισε να σχεδιάζει ο συγγραφέας όταν βρισκόταν στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
13. Η ζωή ενός άχρηστου ανθρώπου - Μαξίμ Γκόργκι
"Το θέμα μου", όπως έχει γράψει ο ίδιος ο συγγραφέας,  "είναι η ψυχολογία του χαφιέ, μια συνηθισμένη ψυχολογία ενός τρομαγμένου Ρώσου, που ζούσε με το φόβο. Γράφτηκε σύμφωνα με την αφήγηση του ήρωα, που υπηρέτησε σ' ένα τμήμα της Οχράνα και τις αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός συναδέλφου του".
14. Η τιμή και το χρήμα - Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Αριστουργηματική ανατομία της ελληνικής κοινωνίας, λίγα χρόνια πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους, με κεντρικό θέμα τις αντιθέσεις τιμή - χρήμα,  έρωτας - κοινωνική υπόληψη, που συνοψίζεται στη φράση "Ανάθεμά τα τα τάλαρα!", που επαναλαμβάνεται σταθερά από τη Ρήνη και τον Αντρέα, το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στη νουβέλα. Με άψογο χειρισμό της τεχνοτροπίας του ρεαλισμού, ο Θεοτόκης προβάλλει την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την εξάρτηση των ανθρώπων από το χρήμα.


Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

SOS Θέματα Λατινικά Πανελλαδικές 2014 !!!!!!

 Δεν υπάρχει συγκεκριμένη λογική σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε κάποιος  να προβλέψει τα κείμενα που θα μπορούσαν να μπούνε στα λατινικά ( π.χ. το 49 μπήκε 2006, 2009, 2011). Και άλλα κείμενα έχουν  να μπούνε πάνω από 15 χρόνια ,παρόλο που έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας . Πάντως τολμώντας μια εκτίμηση  με βάση τη δυσκολία των κειμένων και το πόσο χρόνο έχουν να μπούνε  καλά  για εφέτος ( αφού τα έχετε διαβάσει  όλα ) είναι : 21,24, 25 sos ,27, 29 30 , 31 sos ,32, 34 sos, 38 sos , 40,41, 43sos ,45 sos ,47 sos,49 sos. 
Όσον αφορά τα υπόλοιπα  το δίαβασμά σας πρέπει να κινηθεί στους εξής άξονες :


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΌ
Αφαιρετική απόλυτη μετοχή (Ablativus absolutus)
Τα είδη του χρονικού συνδέσμου cum
Η ακολουθία των χρόνων (consecutio temporum)
Η έκφραση της απαγόρευσης
Β΄ όρος σύγκρισης - Απόλυτη σύγκριση
Προσδιορισμός του τόπου & χρόνου
Συντακτική λειτουργία των πλάγιων πτώσεων
Οι ευθείες ερωτήσεις
Σουπίνο, Γερούνδιο, Γερουνδιακό
Δευτερεύουσες προτάσεις
Γερουνδιακή έλξη - Προσδιορισμός του σκοπού σε ρήματα που δηλώνουν κίνηση
Πλάγιος λόγος
Dedeo + απαρέμφατο ( και αντίστροφο )
Ενεργητική – παθητική

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Το βοηθητικό ρήμα sum, fui, - , esse
Οι 4 συζυγίες των ρημάτων
Τα 15 ρήματα της γ' συζυγίας σε -io
Αποθετικά - Ημιαποθετικά ρήματα
Ανώμαλα ρήματα
Τα ελλειπτικά ρήματα
Απρόσωπα ρήματα (Verba impersonalia)
Περιφραστική συζυγία (Coniugatio Periphrastica)
Παραθετικά επιθέτων
Παραθετικά επιρρημάτων
Αντωνυμικά επίθετα

Αντωνυμίες -ουσιαστικά

Verba volant, scripta manent


καλή επιτυχία !!!!!! Προσοχή στην ακριβή διατύπωση της μετάφρασης και στις ασκήσεις του συντακτικού που κρίνουν το άριστα.


Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

SOS Θέματα αρχαία Πανελλαδικές 2014 !!!!!!

Γνωστό: Πολύ καλά για φέτος είναι το ,13 Πολιτεία !!!!! ( προσέξτε τις απόψεις του Γλαύκωνα για το ποιος πρέπει να ευτυχεί σε  ένα κοινωνικό σύνολο ,πως απαντά ο Σωκράτης και τελικά ποιες οι τρεις προτάσεις του γι’ αυτό , πως ορίζεται η ιδέα του αγαθού  και βέλτιστες φύσεις  , πως δικαιολογείται ο αυταρχισμός ενάντια στους φιλοσόφους βασιλείς ,  το σχόλιο  « απειρον της παιδείας  όχλον »   και γιατί ο Πλάτωνας με αφορμή το κείμενο δεν συμμετείχε στην πολιτική !!! ) επίσης καλά είναι το  6 Πρωταγόρας ( κυρίως) ,  1,2,3 Ηθικά Νικομάχεια( ίσως και 9 )  και 20 Πολιτικά .


Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Λατινικά Γ Λυκείου (41)LECTIO PRIMA ET QUADRAGESIMA



 

ΜΑΘΑΗΜΑ XLI

LECTIO PRIMA ET QUADRAGESIMA


ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ,  ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ
41
Curius et Fabricius, antiquissimi viri, et his antiquiores Horatii plane ac dilucide cum suis locuti sunt; non Sicanorum aut Pelasgorum, qui primi coluisse Italiam dicuntur, sed aetatis suae verbis utebantur. Tu autem, proinde quasi* cum matre Evandri nunc loquaris, sermone abhinc multis annis iam obsoleto uteris, quod neminem scire atque intellegere vis, quae dicas. Quin, homo inepte, taces, ut consequaris, quod vis? Sed antiquitatem tibi placere dicis, quod honesta et bona et modesta sit. Sic ergo vive, ut* viri antiqui, sed sic loquere, ut* viri aetatis nostrae; atque id quod a C. Caesare scriptum est, habe semper in memoria et in pectore: «tamquam* scopulum, sic fugias verbum insolens atque inauditum».

Κείμενο

Μετάφραση

Curius et Fabricius,antiquissimi viri, et Horatii antiquiores his locuti sunt cum suis
plane ac dilucide ;

non utebantur verbis Sicanorum aut Pelasgorum,qui dicuntur primi coluisse Italiam sed aetatis suae.
 Tu autem, proinde quasi loquaris nunc
cum matre Evandri,
uteris sermone obsoleto
iam abhinc multis annis,
quod vis neminem scire atque intellegere, quae dicas. Quin taces, inepte homo,

 ut consequaris, quod vis ?
  Sed dicis tibi placere antiquitatem,
quod sit honesta et bona et modesta.
Sic ergo vive, ut antiqui viri, sed loquere sic,
ut viri nostrae aetatis;
atque habe semper in memoria et in pectore
id quod scriptum esta C. Caesare:
«tamquam scopulum,sic fugias insolens atque inauditum verbum».
Ο Κούριος και ο Φαβρίκιος,πάρα πολύ αρχαίοι άνδρες,και οι Οράτιοι  παλιότεροι απ’ αυτούς  συνομιλούσαν με τους συγχρόνους τους  καθαρά και με διαύγεια  .
δε χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα  των Σικανών ή των Πελασγών,οι οποίοι λέγεται ότι πρώτοι κατοίκησαν την Ιταλία, αλλά (τη γλώσσα) της εποχής τους.
Εσύ όμως, σαν να μιλάς τώρα
με τη μητέρα του Ευάνδρου,
χρησιμοποιείς λόγο απαρχαιωμένο
ήδη εδώ και πολλά χρόνια,
γιατί θέλεις κανείς να μην ξέρει και να μην καταλαβαίνει, τι λες. Γιατί δε σωπαίνεις, ανόητε άνθρωπε,
για να πετύχεις αυτό που θέλεις;
Αλλά λες ότι σου αρέσει η αρχαιότητα,
επειδή είναι τιμημένη και καλή και σεμνή.
Έτσι λοιπόν να ζεις, όπως οι αρχαίοι άνδρες,αλλά να μιλάς έτσι,  όπως οι άντρες της εποχής μας.
και να έχεις πάντα  στο μυαλό και στην καρδιά σου
αυτό που γράφτηκε από το Γάιο Καίσαρα:
«σαν το σκόπελο,έτσι να αποφεύγεις τον ασυνήθιστο
και πρωτάκουστο λόγο».


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου